براساس آخرين اطلاعات منتشر شده از سوي مركز آمار در سال 96؛ نرخ بيكاري 12.1 درصد و سهم اشتغال ناقص در كشور 0.3 درصد كاهش داشته است.
اين در حالي است كه در سال گذشته رقمي حدود 40.3 درصد جمعيت 10 ساله و بيشتر از نظر اقتصادي فعال بودهاند و اين بدين معني است كه در گروه شاغلان و بيكاران قرار گرفتهاند، بررسي تغييرات نرخ مشاركت اقتصادي حاكي از آن است كه اين نرخ نسبت به سال قبل 0.9 درصد افزايش يافته است.
به علاوه تعداد شاغلين در سال فوق 23 ميليون و 378 هزار و 613 نفر رسيده كه نسبت به سال گذشته 790 هزار و 561 نفر افزايش داشته است.
هچنين نرخ بيكاري جوانان 15 تا 29 سال در سال 96، حاكي از آن است كه 25.3 درصد از فعالان اين گروه سني بيكار بوده اند و بررسي تغييران نرخ بيكاري اين گروه سني نشان ميدهد اين نرخ نسبت به سال قبل 0.6 درصد كاهش را تجربه كرده است.در اين ميان مركز آمار شمار رسمي بيكاران را 3.2 ميليون نفر اعلام ميكند كه با احتساب كساني كه اشتغال ناقص دارند، جمعيت واقعي بيكاران به مرز 6 ميليون نفر ميرسد.
بررسي سهم اشتغال ناقص نشان ميدهد كه در سال 1396، 10.4 درصد جمعيت شاغل، بهدلايل اقتصادي (فصل غيركاري، ركود كاري، پيدا نكردن كار با ساعت بيشتر و…) كمتر از 44 ساعت در هفته كار كرده و آماده براي انجام كار اضافي بودهاند، اين در حالي است كه 38.8 درصد از شاغلين 15 ساله و بيشتر، 49 ساعت و بيشتر در هفته كار كردهاند.
تعداد شاغلين در سال مورد اشاره به 23 ميليون و 378 هزار و 613 نفر رسيده كه نسبت به سال گذشته 790 هزار و 561 نفر افزايش يافته و نسبت اشتغال به 35.5 درصد رسيد كه نسبت به سال 1395 افزايش يكدرصدي داشته است.
در اين ميان سهم اشتغال ناقص در سال گذشته افزايش يافته است كه ركود كاري، تعطيلي بنگاههاي توليدي مهمترين دليل روند اين رشد است. كم كردن شاغلان با اشتغال ناقص از جمعيت شاغلان كشور، آمار بيكاران كشور را به نحو چشمگيري افزايش ميدهد و 10.4 درصد از شاغلان كشور در سال 96 را شاغلان با اشتغال ناقص زماني تشكيل ميدهند، يعني كساني كه زير 44 ساعت از 1 تا 44 ساعت در هفته شاغل بودهاند.
بررسي اشتغال در بخشهاي عمده اقتصادي نشان ميدهد كه در سال 1396، بخش خدمات با 50.4 درصد بيشترين سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدي بخشهاي صنعت با 32 درصد و كشاورزي با 17.6 درصد قرار دارند.
در اين رابطه حسين راغفر كارشناس اقتصاددان در گفت: وگو با خبرگزاري ميزان بيان كرد:بالا رفتن سهم بخش خدمات در اقتصاد كشور بهزيان بخشهاي صنعت و كشاورزي است و شاغلان پارهوقت را هم بايد به شمار بيكاران اضافه كرد.
وي در ادامه افزود: در حال حاضر علاوه بر معضل بيكاران با اشتغال ناقص هم مواجه هستيم و عده بسياري از مردم بهدليل نداشتن شغل تماموقت جزو بيكاران هستند.
تمامي اين آمار در حالي از سوي مركز آمار منتشر شده كه در آمد افرادي كه كمتر از 44 ساعت در هفته كار ميكنند و كمرتين حقوق را درياتف ميكنند تنها قادر به تامين يك سوم هزينه معيشت خود هستند، اما در اين ميان، اما مسئولان وزارت كار اشتغال ناقص و حتي افرادي را كه يك ساعت در هفته كار ميكنند در آمار شاغلان قرار ميدهند.
براساس اين گزارش با اضافه كردن جمعيت حدود 2 ميليون و 500 نفري اشتغال ناقص در سال گذشته به جمعيت 3 ميليون و 200 ميزان افراد بيكار حدود 6 ميليون نفر خواهد بود و اين در حالي است كه براساس استاندارد سازمان بينالمللي كار (ILO)، تمام افراد 10 ساله و بيشتر كه در زمان مرجع حداقل يك ساعت كار كرده باشند شاغل محسوب ميشوند.
منبع خبر : ميزان
|